Wie ben ik?

  • 10 november 2018

Deze week was ik in Deventer als dialoogbegeleider betrokken bij de nationale Week van de Dialoog. Ik mocht een dialoog leiden met als thema: “Elkaar zien in Deventer”

Daarbij kwamen vragen aan de orde als:

  • zie jij je mede Deventernaar?
  • zo ja, hoe zie je die dan?
  • hoe word ik zelf gezien?

Dat roept bij mij dan direct de vraag op of iemand is wat je ziet?
Ik ken de valkuil om iemand te zien als zijn of haar gedrag, uiterlijk
of uitspraken, maar klopt dat wel?

Stel jezelf maar eens de vraag: “wie ben ik?”. Als je dat beantwoordt met je naam, hoe oud je bent, waar je woont, welk werk je doet, wat je hobby’s zijn, wat je leuk vindt en waar je een hekel aan hebt, geef je volgens mij geen echt antwoord op de vraag.

Je hebt verteld wat je naam is, welk werk je doet, wat je leuk vindt of niet, maar niet wie je echt bent!

Wie je bent zit van binnen, in je DNA. Veel mensen zijn de verbinding met wie ze zijn kwijt geraakt. Dat is jammer want als je daar meer aandacht aan geeft ontdek je wat je belangrijk vindt in het leven, wat jouw drijfveren zijn en welke talenten je allemaal hebt. Het herontdekken van jouw DNA, en dus van wie jij bent, is een prachtig avontuur.

Ga maar na, hoe mooi is het als:

  • je weet wat voor jou belangrijk is in het leven. Dan kan je focus aanbrengen en zaken loslaten;
  • je weet wat jou drijft, je weet waar je door wordt gemotiveerd en waar je door wordt afgeremd;
  • je weet wat jouw talenten zijn, zodat je die kan ontwikkelen en je ambities waar gaat maken;
  • Het kan niet anders dan dat dit leidt tot een golf aan pure ongebreidelde energie!

Dus, stel jezelf opnieuw de vraag: “wie ben ik?” en beantwoord die nu eens vanuit het perspectief ik ben niet wat een ander ziet of denkt te zien. Ik ben mijn DNA!

Ik word gedreven door afwisseling, betreed graag onbekend terrein. Ik ben extravert en heb een expressieve zelfgerichtheid, vind het leuk om op te vallen. Ik ben hulpverlenend en reageer sterk op wensen van anderen. Ik ben niet van de orde en structuur, bij mij heerst flexibiliteit. Ik ben sociaal en wordt warm van een goede vriendschap en relatie. Ik ben pragmatisch, praktisch en efficiënt. Ik ben besluitvaardig en houdt van het nemen van initiatief en problemen oplossen. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel en ben een tikje dominant. Ik word gedreven door krachtig optreden en handelen. Daarbij blaak ik van het zelfvertrouwen.

Oh ja, mijn naam is Herman en ben gelukkig getrouwd met Ina. Ik ben 50 jaar. We hebben 2 dochters en een hond. Ik houd van motorrijden en kamperen en mijn beroep is Talentier!

Wie ben jij?

Deel dit bericht!