Cultuur, die maak je samen!

  • 9 oktober 2018

De afgelopen weken waren wij bij een aantal HR managers van vooraanstaande bedrijven en instellingen. Van hen hoorden we, in andere bewoordingen, hetzelfde probleem waar ze een oplossing voor zoeken. De “cultuur”.

Waar schort het dan aan?
Een fusieorganisatie die is ontstaan uit een drietal Nederlandse bedrijven, maakt hoogwaardige producten en is markleider. Iets om als heel bedrijf trots op te zijn, maar de medewerkers zijn geen team. Onder het personeel leeft nog steeds de cultuur van de 3 oude ondernemingen. Bij ons, vroeger, was alles beter, de wij/zij beleving is overal hoor- en voelbaar.

Een moderne overheidsinstelling is heel actief met het werven van nieuwe werknemers. Daar gaan ze op een, zeker voor de overheid, vernieuwende wijze mee aan de slag. Ze hebben de nieuwe medewerkers hard nodig. Binnen deze organisatie is een grote groep oudere werknemers. Zij hebben veel kennis en ervaring en zijn onmisbaar voor een goed verloop van alle werkzaamheden maar gaan over een aantal jaren met pensioen. Deze groep ziet de jongere garde binnenkomen als concurrentie en niet als jonge collega. Het plan van HR over het inwerken van de nieuwe collega’s door de bestaande collega’s is met achterdocht ontvangen. Hierdoor is er geen samenwerking, vindt er geen overdracht plaats van kennis en dreigen de nieuwe medewerkers weer af te haken. Die voelen zich niet welkom.

"Veroorzaak veranderingen, wacht ze niet af"

Een prachtig bedrijf dat van een klein kantoor is uitgegroeid tot een speler van formaat. Van samen alles doen, gegroeid naar specialisten op een eigen afdeling. Verkoop, administratie, ict, facturatie, etc. Mooie afdelingen met gekwalificeerd personeel en, binnen hetzelfde bedrijf, met hun eigen KPI’s. Allemaal gedreven mensen maar er gaat één ding mis, er wordt niet gecommuniceerd . Blijkbaar is de trap naar de andere etage waar de collega’s zitten een te hoge drempel. Als er iets misgaat en de doelstelling komt in gevaar wijzen ze naar een andere afdeling. Daar gaat wat mis en daardoor haal ik mijn target niet.

Dit zijn zo maar een drietal voorbeelden uit de praktijk waar wij vaker tegenaan lopen. Het sleutelwoord is communicatie . Door goed en veelvuldig te communiceren, en iedereen met zijn of haar waarde te verbinden aan de kernwaarden van de organisatie, bouw je aan het DNA van de organisatie en de bedrijfscultuur. Cultuur leg je niet op, cultuur wordt gevormd door de mensen.

Onze handen jeuken om bij deze bedrijven aan de slag te gaan. Wij leggen samen met de medewerkers de basis over hoe het DNA van de organisatie er uit ziet en dit betekenis krijgt in de (nieuwe) cultuur van het bedrijf. Samen werken aan samenwerken en het verbeteren van de interne communicatie. Hoe mooi is het niet als je de talenten, competenties, drijfveren en ambities van de medewerkers zichtbaar maakt, ontwikkelt, met elkaar verbindt en er een energetische verandering optreedt waar iedereen deel van uit wil maken!

Met onze begeleiding op basis van ons MOVE-principe en de Power-sessies kunnen we dit ook voor jou waarmaken!

Cultuur, dat ben je samen!

Deel dit bericht!