Inhuur bij verandering

  • 11 maart 2024

Bedrijven huren mij  regelmatig in om een klus te klaren. Medewerkers moeten (mee)veranderen of zich ontwikkelen en ik mag dat varkentje dan wassen. Als ik niet uitkijk dan krijg ik een verantwoordelijkheid op mijn bordje geschoven die helemaal niet bij mij hoort.

Natuurlijk draag ik bij aan de gewenste verandering of ontwikkeling, maar dan wel vanuit de positie van externe trainer, adviseur of consultant. Dit houdt in dat juist de lijnorganisatie aan het werk moet om de verandering of ontwikkeling vorm en inhoud te geven. Het management is daarbij aan zet.

Al een aantal jaren gebruik ik vier knoppen om aan te draaien waarmee een verandering of ontwikkeling daadwerkelijk kan slagen. Deze knoppen draaien als tandwielen gelijktijdig met en in elkaar. Ik let dan op:

  • Cultuur: hierbij draait het vooral om de betekenisgeving van de bedoeling in het leven van jezelf, de ander, het werkveld en de organisatie.
  • Ontwikkeling: welke bijdrage aan de verandering jij nog kunt ontwikkelen vanuit jouw talent. Dat wat je goed kan, gaaf vindt en waardoor je wordt geraakt is jouw talent.
  • Leiderschap: gaat over elke vorm van leiderschap van iedere werknemer in de organisatie. Je maakt een belofte waar en die verantwoordelijk voel je, heb je en ben je.
  • Motivatie: welk belang je behartigt. Doel- en resultaatgericht werken vanuit kernwaarden

Als er aan één van deze vier knoppen niet wordt gedraaid dan loopt het spaak. Het draaien gebeurt altijd vanuit de kernwaarden die je samen hebt bepaald. Dan draait het om de bedoeling en daar waar het uiteindelijk om te doen is.

Het effect van deze aanpak is dat er een vorm van interactie ontstaat in de vorm van gedrag dat volkomen autonoom en authentiek is. Daarmee straalt de medewerker autoriteit uit en kan hij of zij op elk podium auditie kunt doen. Zo wordt jouw medewerker zichtbaar in/met zijn talent en draagt hij bij aan de verandering. Verantwoordelijkheid (geven/nemen)is de basis en resultaat het effect.

Wil jij ook ervaren hoe ik bijdraag aan de verandering binnen jouw organisatie of team? Schroom niet en neem gerust contact met mij op.

Deel dit bericht!