Succesvol leiderschap

  • 25 maart 2024

De komende  week duik ik met een groep leidinggevenden opnieuw in de wereld van het leidinggeven. Ditmaal staat emotionele intelligentie hoog op de agenda. Waarom dit zo belangrijk is voor succesvol leiderschap leg ik in deze blog uit.

Emotioneel intelligente leiders zijn in staat om  vitale en gezonde organisaties te creëren waarin informatie wordt gedeeld, vertrouwen heerst, mensen gezonde risico’s durven nemen en waar relevante feedback groepsleren mogelijk maakt. Dat is precies hoe een verbindend leider zijn leiderschap vorm geeft.

Bij emotionele intelligentie komen de volgende vier aspecten en invalshoeken aan bod:

  • Zelfbewustzijn: Weet je wat je voelt en waarom je het voelt?
  • Zelfmanagement: Weet je hoe je constructief kunt omgaan met wat je voelt?
  • Relatiebewustzijn: Weet je wat de ander voelt en waarom?
  • Relatiemanagement: Weet je hoe je constructief en sociaal vaardig kunt omgaan met wat de ander voelt en hoe dit kunt beïnvloeden?

Ze zijn allemaal even belangrijk als het gaat om succesvol leiderschap en ze worden versterkt door jouw eigen kernwaarden en zelfmotivatie.

Mensen met een hoge emotionele intelligentie hebben niet alleen emotioneel zelfbewustzijn, maar ook een groter sociaal bewustzijn. Met andere woorden: ze kunnen zich makkelijk inleven in de situatie van iemand anders. Doordat ze de situatie van de ander beter begrijpen, kunnen ze ook de interacties met anderen hierop afstemmen. Dat is enorm effectief bij succesvol leiderschap.

Emotioneel intelligente mensen zijn flexibel en passen zich voortdurend aan. Zij weten dat de vrees voor verandering verlammend werkt/kan werken en succes en geluk tegenwerkt. Ze denken dus na over mogelijke veranderingen en plannen hoe ze met die verandering zullen omgaan. Ze doen dit voor zichzelf maar ook in hun succesvolle leiderschap, zodat de medewerkers waaraan ze leidinggeven hier ook van mee kunnen profiteren.

Wil jij nu ook weten hoe het staat met jouw emotionele intelligentie? Neem dan gerust contact met mij op en dan praten we er een keer over door. Met heel veel passie help ik je graag op weg in jouw succesvolle leiderschap.

Deel dit bericht!