Een succesvolle leider?!

  • 18 maart 2024

Wanneer ben je een succesvolle leider? Het is een vraag die ons allemaal regelmatig bezighoudt en die we ook steeds verschillend beantwoorden. We kunnen daarnaast ook eenvoudig de succesvolle medewerker promoveren naar een leidinggevende positie, maar succesvol zijn in je werk wil nog niet zeggen dat je ook een succesvolle leider bent.

In mijn ogen weet een succesvol leider anderen te inspireren om ook leiderschap te tonen door het nemen van verantwoordelijkheid en het tonen van eigenaarschap. Je verwacht dit van jezelf, maar ook van de ander. Je bent daarbij realistisch en idealistisch. Met een overduidelijke visie zorg je voor focus en overzicht waarmee je de ander de (goede) weg wijst.

Een succesvol leider kent zijn vakmanschap, onderneemt actie en reflecteert op zijn eigen handelen. Hij toont openheid als het tegen zit of fout gaat (durft fouten toe te geven), herpakt zichzelf en zet dan gezamenlijk met de medewerkers de schouders eronder. Hij zoekt verbinding met de ander en behoudt zijn vrijheid en daarmee zijn autonomie. Hij geeft ruimte aan mensen om zichzelf vrij te bewegen om zijn of haar werk naar eigen inzichten (binnen aangegeven bandbreedtes) succesvol in te vullen.

Veiligheid in de vorm van een juiste balans tussen stabiliteit en flexibiliteit is naast vertrouwen dé basis voor succesvol leidinggeven en samenwerken. Dit laat je zien door wat je doet en niet door er over te vertellen. De medewerkers die jou volgen moeten het vooral voelen en ervaren doordat jij daarin een voorbeeldfunctie vervult.

Een succesvolle leider is in de basis emotioneel intelligent. Je bent dan in staat om  vitale en gezonde organisaties te creëren waarin informatie wordt gedeeld, waarin vertrouwen en veiligheid het motto is, waarin mensen gezonde risico’s durven nemen en waarin relevante feedback groepsleren mogelijk maakt.

Wil jij ook een succesvolle leider zijn? Neem dan vooral contact met mij op en we bespreken de mogelijkheden.

Deel dit bericht!