De evolutie een handje helpen: fight, flight or freeze. Why not corporate?

  • 21 januari 2019

De beoordelingsgesprekken zijn bij uitstek momenten waarop primaire reacties de overhand krijgen tijdens de “communicatie” tussen de leidinggevende en de werknemer. En, ze zijn op dit moment volop aan de orde! Wie komt er als winnaar uit de ring?

Natuurlijke reacties vanuit het onderbewuste hebben de mensheid millennia lang prima diensten bewezen in de evolutie. Of het nu gaat om pure overleving, om het vervullen van een primaire levensbehoefte of om bewijsdrang, het onderbewuste bepaalt in 95% van alle gevallen jouw keuze. Slechts 5% van alle keuzes maak je daadwerkelijk bewust!

De primaire reacties “fight”, “flight”, en “freeze” zijn alom bekend. Zeker in de interacties die als spannend worden ervaren steken deze de kop weer op. Voor veel bedrijven is de beoordelingsronde zo’n spannende periode. Wie krijgt er gelijk en gaat er winnen? Komt er in de match een overwinning op punten of gaat er één knock out?

Het is een wijdverbreid misverstand dat alleen werknemers als een berg opzien tegen beoordelingsgesprekken. Leidinggevenden vinden dit over het algemeen ook een jaarlijks terugkerend event waar ze niet echt naar uitkijken. Herkenbaar?

Bij het plannen van de gesprekken en het schrijven van de beoordelingsformulieren wordt vaak weer pijnlijk duidelijk hoe weinig er het afgelopen jaar echt gecommuniceerd is over het functioneren. De leidinggevenden moeten ineens weer van alles gaan vinden van de medewerker. De onderbouwing wordt geschreven in de “ik heb het gevoel dat” stijl. De feedback is niet concreet, niet herkenbaar. Het effect is dat zowel de leidinggevende als de medewerker in het gesprek onbewust een primaire houding aannemen. Helaas ontstaat er dan een energie van aanvallen, verdedigen, vluchten of lijdzaam aanhoren.
Het kan ook anders!

Het wordt tijd om de evolutie een handje te helpen. Het wordt tijd voor de 4e primaire reactie die ons onderbewuste kan kiezen, die van coöperatie, de waarderende samenwerking. Zolang ons brein nog niet in staat is om die stap tot waarderend samenwerken tot de 95% van de onbewuste keuzes te laten behoren moeten we ons tot het uiterste inspannen om deze keuze zelf te maken. Dat kan!!!

De wil, de mindset om hier aan te gaan werken, dat is waar het hier om draait. Bewust onbekwaam, die term zal menigeen ongetwijfeld bekend voorkomen. Anders communiceren en anders samenwerken is te ontwikkelen. Het vraagt tijd, inspanning en constante aandacht om dit te borgen en dat is waar het MOVE principe van Talentum et Gloria op is gebaseerd.

De ontwikkeling naar waarderend samenwerken leidt tot een verbinding waarin respect en vertrouwen de boventoon voeren. Het effect is het vrijkomen van een ongekende energie. Medewerkers zullen zich gewaardeerd voelen, effectiever functioneren, productiever zijn en minder vaak ziek zijn. Wie wil dit nou niet! Welke medewerker wil nou niet bij zo’n organisatie werken en welke leidinggevende gunt dit zijn team (en zichzelf) nou niet?

Ik zou het echt niet weten! Jij?
De Talentiers van Talentum et Gloria begeleiden jouw organisatie graag.

Deel dit bericht!