Voortdurend ontwikkelen en groeien

  • 28 maart 2023

Als je een bedrijf runt of een team leidt dan heb je ongetwijfeld een mooie ambitie geformuleerd. Een missie en een visie met strategische doelen is het fundament van een organisatie. Die ambitie die er ligt is, als het goed is, voor jouw medewerkers een aantrekkelijke koers en richting. Ze willen er graag aan bijdragen.

Wij merken dat de focus op de ambitie in bedrijven nog wel eens ver te zoeken is. Medewerkers, maar ook de leiding vervallen in een klaagzang over elkaar en over de omstandigheden. Al snel deugt er niet veel meer en vloeit alle energie die nodig is om te ontwikkelen en te groeien naar dit fenomeen.

Wat wij stimuleren in organisaties is het geven van feedback. En dan van gerichte feedback. Het gevaar ligt namelijk op de loer dat als je feedback gaat geven vanuit de klaagzang je eigenlijk alleen maar je irritatie en frustratie aan het uiten bent en dat is geen feedback. Dat uiten doe je op een andere wijze. Feedback is letterlijk voeding in de rug van de ander. Voeding die hij nodig heeft om als professional te groeien, zodat het bedrijf of het team zijn ambitieuze doelstellingen kan bereiken.

Feedback gaan geven gaat stapje voor stapje. Het vraagt focus. Beter herhaalde feedback op hetzelfde ontwikkelpunt dan gaan schieten met hagel en elke keer weer even een puntje aantikken. Herhaling is hier de kracht van de boodschap. Zoek één ontwikkelpunt gekoppeld aan de functionele professionaliteit of ontwikkeling en begin met bewustwording door te benoemen wat je waarneemt. Pas als er herkenning en erkenning is kun je met de medewerker gaan onderzoeken hoe het anders kan. Als leidinggevende geef je in ieder geval aan wat er functioneel wordt verwacht. Een heldere context bieden maakt dat de feedback beter gehoord kan worden en dus ook het effect gaat krijgen wat je wilt. Ontwikkeling van jouw medewerker.

Jij wilt toch ook dat jouw bedrijf of team door voortdurend ontwikkelen en groeien zijn ambities waarmaakt? Wil je eens sparren over hoe dat verwezenlijkt kan worden neem dan gerust contact met ons op. Er zijn veel mogelijkheden: van compleet leiderschapstraject tot aan feedback training en coaching. Wij drinken graag koffie of thee bij een goed gesprek hierover.

Deel dit bericht!