Samenwerken in plaats van drama

  • 22 mei 2023

Herken je dat jouw medewerkers niet aan het samenwerken zijn maar vooral keer op keer weer drama veroorzaken. De synergie die zou moeten ontstaan in en door het samenwerken is ver te zoeken. Want we willen graag dat het geheel groter is dan de som der delen. Hoe komt dat nu eigenlijk?

Het drama ontstaat omdat medewerkers veelal reageren vanuit een onvolwassen positie. Helemaal als iemand zich iets herinnert, bewust of onbewust, door het gedrag van zijn of haar collega. Er wordt dan een oud patroon geactiveerd. Er zijn verschillende patronen te onderscheiden.

Uw medewerker schiet in de aanval of in de aanklacht. Niets deugd en hij of zij heeft overal kritiek op. De ander kan het eigenlijk nooit goed doen. Ook hebben we medewerkers die iedereen te hulp schieten. Zij lopen voortdurend de boel te redderen en ontnemen hun collega’s de kans om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Deze medewerkers zitten allebei in wat wij noemen de boven- of leidende energie.

We kennen ook de medewerkers die altijd om hulp vragen, het niet weten of stilletjes in een hoekje onzichtbaar zitten te zijn. Zij zijn weliswaar te verleiden tot een bijdrage leveren als het vooral samen is, als het maar volgend en dienend is. Deze medewerkers zitten in de onder- of volgende energie.

Zo ontstaat er in uw organisatie vrij gemakkelijk een dynamische dramadans. Niet altijd eenvoudig te duiden omdat het soms ogenschijnlijk harmonieus verloopt. Maar van synergie is geen sprake en dat is nu juist wat we willen.

Synergie gaat over win-win, het derde alternatief en de beste oplossing voor iedereen zonder dat er concessies worden gedaan aan die oplossing. Het is dus absoluut geen compromis. Je bundelt als het ware de krachten van de individuele medewerkers met elkaar. Het werken vanuit kernwaarden en talent is daarvoor een ideale oplossing. Wij gebruiken daar graag tools voor zoals de Core Values Index en de Talent Motivatie Analyse. Wist je dat de combinatie van die twee je geweldige inzichten geeft over hoe je jouw medewerkers duurzaam inzetbaar houdt?

Jij wilt toch ook meer halen uit jouw organisatie en uit jouw team en de synergie bevorderen? Neem dan contact op met Ina of Herman en wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Wij helpen je graag, want jouw ambitie is onze passie.

Deel dit bericht!