Regie op je leven, weg met de afhankelijkheid!

  • 1 februari 2021

Je ontkomt er niet aan. Als je leeft dan leer je. Mensen die denken of zeggen dat ze niets meer te leren hebben, of niets meer willen leren zijn zich er niet van bewust dat elke dag opnieuw je aan het leren bent. Alleen zien we dat niet altijd. We nemen namelijk lang niet altijd de tijd om ‘kritisch’ naar ons eigen handelen te kijken. We durven het niet, vinden dat we niet hoeven te veranderen of te ontwikkelen.  Als je niet kritisch naar jezelf wilt en durft te kijken, leer je dus niets van je leven.

Leren in de zin van kennisoverdracht is een hele bekende voor ons. Onze gehele schooltijd staat in het teken van het leren van inhoudelijke kennis. Alhoewel we ons tegenwoordig in het voorgezet en hoger onderwijs ook al wagen aan competentiegericht onderwijs.

Leren van je leven is leren over je eigen gedrag. Dit gedrag is te vertalen naar competenties. In een competentie komen je kennis, kunde en kracht te samen. Of je een competentie al dan niet beheerst, wordt zichtbaar door het gedrag dat je vertoont.

Leren van je leven is ook kunnen zien wat je kwaliteiten zijn. Je kwaliteiten als kracht in te zetten en niet door te schieten in je valkuil. Leren om te gaan met je allergie, daar waar mensen jou irriteren met hun gedrag en dat om te zetten naar inspiratie. Je kwaliteit zet je in zijn kracht door hem in balans te laten zijn met jouw uitdaging.

Je bent nooit te oud om te leren!

Leren van je leven is dus ervaren. Iets doen wat je nog nooit hebt gedaan. En uiteraard vervolgens reflecteren op die ervaring. Bewustwording dus. Het mooie aan deze bewustwording is dat het jou verantwoordelijkheid geeft om er al dan niet iets mee te doen. Je kunt dan niet meer zeggen dat je het niet wist en je  maakt bewust een keuze wat je ermee gaat doen.

Leren doe je in interactie met je omgeving. Feedback is bij dit leren onontbeerlijk. Zonder feedback word je je wellicht helemaal niet bewust van wat en hoe je de dingen doet. Feedback krijg je vaak ongevraagd, non-verbaal en onbewust. Wil jij je ontwikkelen vraag je omgeving dan om jou concrete  feedback te geven. Daar leer je echt van!

Wil jij jezelf ontwikkelen of leren hoe je anderen kunt stimuleren om te ontwikkelen? Wij helpen je graag op weg!

Deel dit bericht!