Groei stimuleren

  • 19 februari 2024

Als verbindend leider wil je graag dat jouw mensen zich blijven ontwikkelen. Enerzijds gebeurt dat automatisch met de reeds aanwezige kwaliteiten, anderzijds wil je groei stimuleren op vaardigheden die de medewerkers nog niet bezitten. Hoe doe je dat op een effectieve manier met een groots effect?

Het is natuurlijk mooi als jij een setting weet te creëren waarin jouw medewerker vanzelfsprekend wordt uitgedaagd. Dan hoef jij zelf niet actief zijn of haar groei te stimuleren. Je kunt zorgen voor klussen of taken die jouw medewerker nog nooit heeft gedaan, maar waarvan je weet dat hij of zij dat best aan zou kunnen. Dan worden er automatisch nieuwe verbindingen gemaakt en kan de groei beginnen.

Toch vraagt het soms van jou, als verbindend leider, wel wat extra aandacht om de groei te stimuleren. Dan is het niet voldoende om alleen de juiste context te creëren. Jij dient dan jouw medewerker het beste door het voor te doen, uit te leggen of gewoon naast iemand te gaan staan zodat de ander gelijk dingen aan jou kan vragen als hij of zij spaak loopt.

Een ontwikkeldoel geeft richting aan de groei van jouw medewerkers. Dan weet je op welk gebied je moet stimuleren. Benoem het doel helder en concreet, anders zijn er teveel variaties mogelijk op dit doel. Ga vooral met één doel aan de slag en niet meerdere doelen tegelijk. Dat leidt ook teveel af van de verandering en groei die de medewerker graag wil doormaken.

Kijk met jouw medewerker naar factoren die de groei eventueel kunnen belemmeren. Soms spelen er zaken die ervoor zorgen dat de ontwikkeling niet uit de verf komt. Jij kunt dan als verbindend leider net díe steun geven die nodig is om over de belemmerende factor heen te stappen om zo tot groei te komen. Breng daarbij ook de stimulerende krachten in beeld, zodat er een evenwichtige balans ontstaat tussen de motivatie en de belemmering.

Belangrijk is om elk succes in groei, hoe minimaal ook, te benoemen en te vieren met jouw medewerker. Houd de score bij, want daar gedijt ons EGO goed bij. Het stimuleert jou om net nog iets beter je best te doen om de uitdaging aan te gaan en de belemmeringen te overstijgen.

Wil jij ook leren hoe jij als verbindend leider groei bij jouw medewerkers kunt stimuleren? Neem dan vooral contact met mij op en ik vertel je graag meer over verbindend leiderschap.

Deel dit bericht!