Wat direct perfect moet zijn, krijgt geen kans om te groeien

  • 5 juli 2021

Weet je wat de grootste belemmering is in gedragsverandering? Het gelijk perfect willen doen. Het nieuwe gedrag moet gelijk volgens het boekje, helemaal kloppend en foutloos. Dat werkt natuurlijk niet, dat snap jij ook.

Waarom willen we dat dan eigenlijk, gelijk perfect zijn? Omdat we allemaal ergens een sluimerend gevoel hebben om niet goed genoeg te zijn zoals we zijn. En als we niet het gewenste resultaat bereiken, dan hebben we niet goed genoeg ons best gedaan en stellen we de ander mogelijk teleur.

Perfectie bestaat niet. Het kan namelijk altijd beter. Het is nooit af. Zo kun jij voor jezelf een onmogelijke lat leggen, die je nooit gaat halen. De drempel om het te gaan doen wordt ongelooflijk hoog en jouw angst om te falen neemt toe. Je gaat op je tenen lopen of uitstellen en daardoor wordt het steeds moeilijker om nog in actie te komen. Dit gaat van kwaad tot erger en leidt uiteindelijk tot stilstand.

Dus stop met tegen jezelf zeggen dat het perfect zou moeten zijn en geef jezelf de kans om te groeien, om te leren van de ervaringen die je op doet. Met elke stap kom je een stukje dichter bij je gewenste eindresultaat. Geniet van elk succes en vier dit uitbundig, ook al lijkt het maar een kleine verandering. Elke beweging is er eentje die leidt naar verbetering.

Jij wilt toch ook graag groeien en ontwikkelen. Neem eens deel aan één van onze Power-sessies. Voor het komende najaar staan ze weer live in onze agenda gepland. Wij helpen je graag van je perfectionisme af.

Deel dit bericht!