Ware moed is je angst overwinnen

  • 1 maart 2021

Kijk jij ook wel eens als een bang konijntje in de koplampen van een naderende auto. Bevries je dan? Als die tijger uit de struiken springt. Ga jij dan op de vlucht of ga je het gevecht aan? Misschien zeg je nu wel snel: dat overkomt mij niet. We laten ons echter op een diepere laag veel meer leiden door angst dan dat we daar zelf van bewust zijn. Als we ons daar dan weer bewust van zijn, dan geeft ons dat het gereedschap moed om anders en bewuster te reageren.

Angst is een emotie die we vooral hebben ontwikkeld om ons te helpen om in actie te komen bij dreigend gevaar. Vandaar ook de reacties om te vechten of te vluchten. Soms is de angst zo groot en overheersend dat we zelfs bevriezen. Ook een beproefde manier van overleven, want als je je immers voor dood hield dan kon het gevaar wijken.

In het hedendaagse leven, waar geen tijgers meer in de struiken liggen, maar waar we wel met andere gevaarlijke omstandigheden worden geconfronteerd, maken we nog steeds gebruik van deze systemen. Dan is het overduidelijk dat angst een rol speelt.

Maar wist je ook dat angst een grote rol speelt als motivatie voor ons alledaagse gedrag? We zoeken namelijk allemaal naar veiligheid en zekerheid, en zijn zo dus bang voor onveiligheid en onzekerheid. Iedereen hunkert naar liefde, waardering en erkenning, want we zijn o zo bang voor de afwijzing. Uiteraard realiseren we ons op dat soort moment niet dat angst onze drijfveer is.

Angst is een hoge graad van stress en heeft de vervelende eigenschap om zich 3x zo groot te maken dan eigenlijk nodig is in de situatie, om zo te garanderen dat je in actie komt. Bij bewustwording van je angst kun je als eerste stap dus je angst al verminderen. In het korte moment waarin je de angst eigenlijk meer vreest dan datgenen waarvoor je vreest kun je jouw moed pakken en toch doen waar je zo bang voor bent. Dan zet je de stappen op het pad van jouw persoonlijk leiderschap.

In onze begeleidingstrajecten zien deelnemers met enige regelmaat hun angst onder ogen en hebben dan de moed om deze angst te overwinnen. Natuurlijk staan wij deze dappere helden met raad en daad terzijde, zodat hun actie die ze ondernemen ook een daadwerkelijk succes wordt.

Het is altijd mooi om te zien als de eerste stappen zijn gezet om de angst te overwinnen er mooie resultaten worden geboekt.

Jij wilt toch ook graag je angst overwinnen? Wij helpen je graag om hier stappen in te zetten. Neem gerust contact op.

Deel dit bericht!