Leef nu!

  • 8 maart 2021

Niet gisteren, niet morgen, maar nu. Leef nu! We kunnen ons soms zo druk blijven maken over wat er gisteren is gebeurd of over wat er morgen mogelijk zou kunnen gebeuren. Verspilde energie! Het maakt je vaak somber, neerslachtig en geeft een onbestemd ongeluksgevoel. Dus richt je op het nu en neem de regie op je eigen leven, al was het maar omdat dit zo goed voelt.

Wij willen op dit punt graag een BRAVO-gevoel toevoegen en daar voldoe je op de volgende manier aan:

Bewust zijn in het hier en nu. Alleen daar vind je jezelf. Onderzoek hoe jij je voelt en wees duidelijk in wat je nodig hebt. Vertel dit aan anderen en spreek daarbij in wensen (ik zou het fijn vinden als…). Doe vooral dingen die je leuk vindt en die voor jou ontspannend zijn. Maak er bewust tijd voor, want juist als je het zo nodig hebt in drukke tijden, sneuvelt tijd voor jezelf het eerst.
Wees bewust dankbaar voor wat je hebt. De gedachte aan familie, een leuke baan, lieve kinderen of waar je ook maar dankbaar voor bent, stemt altijd gelukkig. Alles wat je waardeert, zorgt voor een goed gevoel.

Regie op je eigen leven maakt je vitaler. Als je meer invloed hebt ben je gelukkiger. Maak nu alvast goede voornemens (Waarom wachten tot 1 januari?) en herhaal dit een paar keer per jaar. Het zorgt ervoor dat je stil staat bij je wensen en brengt je dichter bij wat je belangrijk vindt. Maak voor jezelf een waardenkompas waarna je wilt leven. Dat motiveert altijd en brengt focus aan in je leven.
Wie zich niet goed voelt, heeft zijn gedachten gericht op iets negatiefs. Draai het maar eens om: denk aan iets vervelends en geheid dat somberheid je overvalt. Maak gebruik van de wetenschap dat je gevoelens je gedachten volgen door aan blije dingen te denken als je somber bent. Richt je aandacht op iets positiefs. Het maakt niet uit wat. Bedenk gewoon: Wat vind ik leuk? Wat maakt me gelukkig? Op welke plek voel ik me ontspannen? En ga daar vervolgens over fantaseren. Nog beter: laat het niet bij blije gedachten alleen, maar breng ze ook echt in de praktijk.

Aandacht voor jezelf en de mensen in je omgeving. Doe aan mindfulness en sta positief in het leven. Een positieve levensinstelling maakt het leven zoveel mooier en aangenamer. Probeer het maar eens. Immers, negativiteit kost alleen maar bergen energie en gaat ten koste van je vitaliteit. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om alles altijd van de positieve kant te zien, maar met wat oefening kan iedereen het leren. Richt je eens uitsluitend op wat goed gaat in je leven. Voel je een negatieve gedachte opkomen? Onderdruk die door er een positieve gedachte tegenover te plaatsen.

Verbinding is van groot belang, zowel met de natuur als met mensen. Hoe vaak zeg je nog iemand gedag als je buiten wandelt? Bijna nooit waarschijnlijk. Niemand zegt nog ‘hallo’ dus waarom zou jij het wel doen? Omdat de glimlach van de onbekende die je groet een goed gevoel geeft. Of omdat er onverwacht leuke gesprekken over onverwachte dingen door ontstaan met mensen met wie je anders nooit zou hebben gepraat.

Omgeving is een belangrijk aspect in de beïnvloeding van jouw vitaliteit. Niet alleen de sociale omgeving, maar ook de werk-, woon-  en recreatieomgeving. Stop met stressen: Stress ervaren we allemaal wel een keertje. En dat is ook helemaal niet erg. Alleen te veel stress is niet goed voor je vitaliteit. Wil je je energiek voelen en bruisend in het leven staan? Stop dan met stressen en bouw je spanning zo vaak je kunt af. Maak regelmatig een wandeling, doe ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen, verlies je nu en dan in je hobby, luister naar muziek et cetera. Creëer je voldoende ontspanmomenten? Dan neemt je vitaliteit met sprongen toe. Stop daarom vandaag nog met stressen en ontspan vaker.

Er is maar één remedie: leer van gisteren, droom van morgen en leef nu!

Jij wilt toch ook regie over je eigen (werk)leven. Wij helpen je graag bij je life planning of je persoonlijk leiderschap. Neem snel contact  met ons op!

Deel dit bericht!