Van proberen kun je leren

  • 12 april 2021

Van fouten maken leer je niet. Tenminste, je leert wat niet werkt om het door jou beoogde resultaat of effect te bewerkstelligen. Dat is hoe wij in onze begeleiding naar ‘leren’ kijken.

Nu kun je, net als Edison, net zo lang doorgaan en eerst 10.000 manieren vinden die niet werken, maar wat schiet je daar mee op? Als het zo lang duurt ben je waarschijnlijk bij de derde keer dat het je niet gelukt is afgehaakt en al weer gestopt met proberen.

Toch kun je van proberen juist leren, als je maar weet te waarderen wat je er van leert als het niet lukt. Door op zoek te gaan naar het allerkleinste stapje dat in jouw poging om het te proberen te vinden is. Want dat is je wel gelukt. Dat succes behouden, en uitbouwen, zodat je de keer daarop weer een stap verder komt.

Leren doen we allemaal, continue de hele dag. Meestal onbewust en soms bewust als we onszelf aan het ontwikkelen zijn. Als we ons wat bewuster worden van ons onbewuste leren, dan gaan we ons als vanzelf beter voelen. Want dan weten we dat we immers wat bereiken en dat geeft ons een goed gevoel. We zetten dan onze persoonlijke groei in het licht.

Soms vervallen we in herhalingen en blijven we de dingen op dezelfde onsuccesvolle manier benaderen. “Als je doet wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg” is een beroemde uitspraak. Dat vraagt om het nadere onderzoek door welke motivatoren jij dit gedrag zo blijft vertonen. Dat kan gedreven worden om pijn te vermijden of fijn te verkrijgen, oftewel door straffen en belonen. Je kunt dit leren vervangen door een interne motivatie als een doel vaak op langere termijn of gewoon omdat het je interesse heeft en plezier brengt.

Verder hebben we allemaal wel eens te maken met slordigheid of baseren we iets op verkeerde aannames of informatie. Niets menselijks is ons vreemd. Vaak haal je je schouders erbij op als je het je realiseert en gaat weer over tot de orde van de dag. Echter ook hier kun je van leren door je mate van concentratie en focus te onderzoeken en een volgende keer te verbeteren.

Bij belangrijke gebeurtenissen waarbij je moet presteren is het natuurlijk van belang om je hoofd er goed bij te houden. Juist door je te realiseren dat het een belangrijke prestatie is, is het vaak al voldoende om het zo meest succesvol te laten verlopen.

En gaat het eens mis…… laat je brein je niet voor de gek houden. Ons EMO-brein wil onze angst voor mislukken nog wel eens uitvergroten en het drie keer erger maken dan het in werkelijkheid is. Dan is het de kunst om je EMO-brein tot rust te brengen en de situatie te relativeren.

Als jij het net zo lang blijft proberen totdat het wel lukt en daarbij elk kleine stapje waardeert, dan kom je stapje voor stapje dichter bij het resultaat dat jij wenst. Je bent dan ook gewapend tegen een groot deel van Nederland dat klaar staat met een oordeel over jou en je nog niet behaalde resultaat of verandering. Jij weet namelijk dat je op weg bent naar datgene dat je beoogt.

Wij dagen je in onze ontwikkeltrajecten uit dat je probeert en experimenteert, en daardoor dus leert. Samen kijken we naar de meest minuscuul kleine succesjes, bestempelen kleine stapjes als een grote en vieren feest als je weer dichter bij je einddoel bent.

Wil jij ook graag eens feest met ons vieren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij je ontwikkeling en groei.

Deel dit bericht!