Krachtige keuzes!

  • 8 februari 2021

Als je aan je persoonlijk leiderschap werkt maak je elke dag opnieuw je keuzes. Grote beslissingen, kleine beslissingen, maar allemaal met consequenties of gevolgen. Jouw omgeving is niet altijd even blij met de keuzes die je maakt. Dat merk je, omdat mensen jou, verbaal of non-verbaal, feedback geven op het besluit dat je hebt genomen. Dat doen zij, omdat ze hoop hebben dat je op jouw keuze terug zult komen, omdat ze teleurgesteld zijn over jouw besluit, omdat ze het een domme keuze vinden of omdat ze boos, woest zijn om wat jij de ander wel niet aandoet met jouw keuze.

Tsja, en daar sta je dan met je weloverwogen keuze. Je omgeving vindt het maar helemaal niets. Wellicht kies je er voor om je te gaan verdedigen, je gaat uitleggen waarom je deze keuze hebt gemaakt en voor je het weet ben je verantwoording aan het afleggen over jouw keuze. Je bent op zoek naar de goedkeuring van de ander voor jouw keuze. Krijg je een Yes of een No

Of de kritiek uit je omgeving is zo stevig dat je iedereen eigenlijk het liefste ontloopt. Je vlucht voor de confrontatie met die ander of de conversatie over jouw keuze. En in het uiterste geval ontplof je, word ook jij boos en voordat je het weet zit je in het gevecht van een welles/nietes spelletje. We merken regelmatig dat het zo werkt als we mensen in organisaties begeleiden in hun professionele ontwikkeling.

Maar hoe blijf je nu krachtig staan? Hoe houd je vast aan jouw keuze of jouw mening? En wil je daar ook de verantwoordelijkheid voor nemen? Het begint met het geloven in jouw beslissing, jouw keuze en vervolgens de keuze met volle overtuiging te brengen. Visualiseer hoe de wereld eruit ziet na jouw beslissing. Dit plaatje moet jou energie en kracht geven om ook daadwerkelijk vast te blijven houden aan jouw keuze. Ook jij kunt van ons leren hoe je je profileert en gaat staan voor deze overtuiging.

Laat je niet in de verdediging drukken, maar onderzoek bij de ander waar zijn of haar reactie vandaan komt. Leef je in en beschrijf wat je denkt te zien of te horen bij de ander. Daardoor creëer je ruimte om je met elkaar te verbinden en een dialoog aan te gaan. Spreek vanuit je hart. Wat doet het met jou dat de ander jouw keuze zo ter discussie stelt?

En soms lukt het om heel krachtig voor je keuze te blijven staan. Probeer deze situatie voor jezelf op te slaan en kijk of je dit gevoel en deze mindset in moeilijkere situaties naar boven kunt halen. Een soort trigger die je sterkt in de moeilijkere situaties.

Jij wilt toch ook krachtige keuzes leren maken? Op 9 maart organiseren we weer een POWER-sessie waarin je leert hoe jij je kunt profileren en hoe je gaat staan voor je eigen mening. Doe digitaal mee en geef hier je snel op.

Deel dit bericht!