Regie op je leven, weg met de afhankelijkheid!

  • 25 januari 2021

Het klinkt zo leuk, regie nemen op je eigen leven, maar makkelijk is het zeer zeker niet. De kreet persoonlijk leiderschap viert hoogtijdagen. Maar weten we eigenlijk wel wat dat inhoudt?

Vandaag de dag laten we ons veelal leven door de dingen die we ‘moeten’, door allerlei ‘normen en waarden’, door ‘verwachtingen’ die anderen (van je) hebben en door het (niet) ‘handelen’ van anderen.

Je hebt een verantwoorde maaltijd op tafel gezet, omdat het moest.
Eigenlijk wil je met iemand iets uitpraten, maar die ander neemt geen contact met je op.
Omdat je partner allerlei lekkers in huis haalt, kun jij je niet aan je dieet houden.
Ik moet wel werken, om in dit huis te kunnen blijven wonen.
Ik sloeg hem, omdat hij mij sloeg.

Covey heeft het, in het kader van afhankelijkheid, over het paradigma van jij: jij zorgt voor mij, jij zorgt dat ik gelukkig word en het is jouw schuld als ik faal.

Zo’n slachtofferrol kan ontstaan omdat je je niet bekwaam voelt om iets aan de situatie te veranderen. Je zit vast in je eigen onvermogen. Je hiervan bewust worden is de eerste stap naar verandering. Door het vervolgens anders te gaan doen, anders te gaan handelen, kun je groeien naar het nemen van de regie op je leven. Dit kost moeite, maar ook moed.

Als je echt iets wilt, dan vind je een manier!

In onze taal verduistert het woordje ‘moeten’ vaak onze persoonlijke verantwoordelijkheid voor onze daden, zo stelt Marshall Rosenberg. Moeten is niet willen en daarmee ontkennen we de persoonlijke verantwoordelijkheid voor onze eigen gedachten, gevoelens en daden. De oorzaak voor onze acties leggen we dan vaak buiten ons zelf: omdat je moest, omdat je nu eenmaal zo bent, omdat iedereen het doet, omdat de regels zo zijn, omdat het je is opgedragen etc.

Wij mensen hebben gelukkig de vrijheid om te kiezen. Om zelf te kiezen hoe we in een bepaalde situatie reageren. Het ligt ook in onze aard om te handelen in plaats van dingen lijdzaam te ondergaan.

Ik kan alleen maar zeggen: word je bewust van je verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, gedachten en gevoelens. Neem zo de regie op je leven en gooi de afhankelijkheid overboord. Dat is wat persoonlijk leiderschap inhoudt.

Wil je meer weten? Kijk gerust eens onder ‘On the MOVE’. Wij gaan graag het gesprek met jou aan!

Deel dit bericht!