Falen, bestaat dat wel?

  • 15 februari 2021

Wij werken veel met mensen die volledig gecommitteerd zijn om te veranderen, om zich te ontwikkelen. Ze maken grote stappen, kleine stapjes of glijden er soms weer twee terug. En als je stilstaat of zelfs achteruit gaat, is dat dan erg? Faal je dan?

In een ontwikkeltraject stel je een doel. Je bepaalt samen met ons een gewenst eindresultaat in wat je bereikt wilt hebben als het traject wordt afgerond. In het kader van de trajecten van NL leert door is dat vrij helder. Na drie sessie waarin je niet alleen een beeld van jezelf hebt gekregen door de gemaakte interesse- en competentiescan ben jij je tevens weer helemaal bewust waar je staat in je professionaliteit. Je hebt je vertrekpunt bepaalt en vanaf hier kun je verder.

Zit je in een ontwikkeltraject voor leiderschap dat meer functioneel is opgezet en waarbij jouw ontwikkeling geheel gericht is op het voldoen aan het vereiste functieprofiel, dan is het gewenste eindresultaat al bepaalt. Jouw ontwikkelproces gaat dan veel meer over wat kan ik aan mijn talent ontwikkelen zodat ik met veel plezier en passie aan dat profiel kan voldoen.

In beide trajecten zet je stappen, maar word je ook wel eens teruggeworpen op jezelf. De spiegel die wij je daarbij voorhouden is liefdevol confronterend, met maar één doel: jouw talent verder laten groeien. En wij weten inmiddels dat er momenten gaan zijn in zo’n ontwikkeling dat het even niet gaat zoals jij had bedacht. Dan zit het even tegen en denk je wellicht al snel dat je faalt.

Als je niet opgeeft, kun je niet falen!

Falen bestaat echter niet in onze optiek. Je kunt hooguit ervaringen hebben die niet bijdragen aan de door jou gewenste ontwikkeling. Leer je dan van je fouten? Tsja, je leert wat niet werkt, maar niet wat wel werkt. Wij sturen dus vooral op successen, zodat jij leert wat werkt en vooral waarom het werkt. We stimuleren jou en dagen je uit om uit je comfortzone te stappen, maar wel met dusdanige condities dat je gaat slagen en niet faalt.

Kortom, falen is niet erg. Het hoort bij ontwikkelen. Je kunt niet leren fietsen zonder dat je een keertje valt. Je leert bovendien niet zwemmen op het droge. Je moet het ervaren in de echte setting en in de praktijk. Wij begeleiden je vooral om daar je successen te boeken, dat je niet opgeeft, zodat je in plaats van vallen en opstaan gaat naar staan en opvallen.

Jij wilt toch ook je talent verder ontwikkelen?
Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact op als je eens wilt weten hoe we je kunnen begeleiden bij jouw talent en ambitie. Dat is onze passie!

Deel dit bericht!