Kom uit je schulp!

  • 6 juli 2020

Wat kan het toch lekker voelen, beschermd te worden door je omgeving. Iedereen let op je, heeft het beste met je voor. Je krijgt vanuit de beste intenties tips en hulp aangeboden en je hebt vrienden die om je heen staan. Iedereen heeft wel een goedbedoelde mening of opvatting over wat goed voor jou is en je past je volledig aan en geniet van dit warme bad. Maar is dat wel zo fijn?

Afgelopen week mochten we een webinar verzorgen voor een grote groep professionals uit Friesland, Groningen en Drenthe, verenigd in SPiN. Het verzoek aan ons was het geven van een presentatie over Persoonlijk Leiderschap.

We streven in onze begeleiding en training naar veel interactie. Wij waren benieuwd of deze groep deelnemers zich door ons zou laten uitlokken om vooral actief mee te doen. Dat past immers bij Persoonlijk Leiderschap. Een prachtige uitdaging dus! En wow, wat werden we verrast! Bijna iedere opmerking zorgde voor reacties. Voor ons een duidelijk signaal dat ze wilden ontsnappen aan de bestaande patronen en daar alleen niet uitkomen. De zoektocht naar het pakken van zelfregie, naar waar zitten jouw energie gevers en hoe heb je invloed op eigen en andermans gedrag is na anderhalf uur webinar niet afgerond! Er zijn wel weer zaadjes gepland, en daar begint de groei.

Tys Damhuis, de maker van deze foto, benaderde mij een paar dagen geleden om weer eens samen te praten en zijn werk te bekijken. Hij weet wat het is om “beschermd” te worden en is volop bezig daaruit los te breken. Het mooie is dat hij actief steun vraagt en zijn kwetsbare kant durft te laten zien, dat is daarmee zijn kracht geworden. Toen ik deze foto van hem zag werd ik direct geraakt en was de link met zijn zoektocht en ons webinar over Persoonlijk Leiderschap direct gemaakt.

Persoonlijk Leiderschap draait om jouw “IK”, jouw Innerlijke Kompas! De vraag die je daarbij aan jezelf moet stellen is : Geef ik wel leiding aan mijzelf? Dat is de kern waar Persoonlijk leiderschap om draait. Iedereen die ons al wat beter kent weet dat voor ons centraal staat dat je dingen moet doen waar je goed in bent, die je gaaf vindt en waar je door wordt geraakt. Dat maakt energie los. Daar beleef je plezier aan en blijf je dicht bij jezelf. Dat kan betekenen dat je je anders gaat gedragen, je niet altijd en overal aan conformeert en misschien wel eens mensen in jouw omgeving teleurstelt.

Als jij ook je eigen Persoonlijk en Verbindend Leider wilt zijn vraag je dan maar eens af: Voelt het wel zo goed om beschermd te worden? Vind ik het wel fijn dat er constant op mij wordt gelet en mijn omgeving bepaalt wat goed voor mij is? Wat is er over van mijn eigen mening, wat doe ik met mijn gevoel, is dit bad we zo lekker warm? Misschien sta je na het beantwoorden van deze vragen wel even onder een koude douche, gefeliciteerd! Breek dan los van bestaande patronen, kom uit je schulp en neem afscheid van die handen om je heen die je beschermen en het zo goed met je voor hebben maar je eigenlijk gevangen houden.

Sta op, maak een begin met jouw Persoonlijk Leiderschap en volg jouw “IK”!

Deel dit bericht!