Je gaat het pas zien als je het door hebt

  • 3 mei 2021

Natuurlijk kent (bijna) iedereen deze uitdrukking van Cruijff, waar een behoorlijke wijsheid in ligt. Want het gaat hier natuurlijk over bewustwording. Niet alleen iets zien, maar ook begrijpen wat je ziet.

Wij merken in onze begeleiding dat de meesten van onze deelnemers heel menselijk blind zijn voor hun eigen gedrag en handelen. Ze denken maar al te snel dat wat ze bedoeld hebben te doen ook zo door de ander wordt ervaren. Maar niets is minder waar. Daarom is het zo fijn als die ander jou bij tijd en wijle je de spiegel voorhoudt die je nodig hebt om door te krijgen wat je aan het doen bent, zodat je het gaat zien.

Maar ook als we naar de ander kijken, staan we snel klaar met ons oordeel of onze mening. We zien vaak alleen oppervlakkig de buitenkant, bijvoorbeeld de woede van hun collega, maar de bron van die woede is onbekend. Pas als je weet wat erachter zit ben je in staat om de situatie te interpreteren en zie je pas echt wat er aan de hand is. Dus als je doorhebt wat er speelt, dan zie je het pas écht.

Iets doorhebben, of dat nu bij jezelf of bij de ander is, vraagt tijd en onbevooroordeelde aandacht. Geheel zonder oordeel naar de situatie willen en durven kijken en begrijpen wat er aan de hand is. Weten wat er leeft en speelt bij jezelf of bij de ander is goud waard als het gaat om de interactie en samenwerking binnen organisaties. Wij hebben er oog voor.

In onze move-programma’s besteden we dan ook bijzonder veel energie in het ontdekken van de onderliggende stroom. Jij wilt toch ook meer bereiken in je leven, met je team of in jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag !

Deel dit bericht!