De waarheid ligt altijd bij diegene die je vertrouwt

  • 18 oktober 2021

We weten allemaal dat de relatie die je met iemand hebt van invloed is hoe de inhoud van jouw boodschap overkomt. Of je wel of niet wordt geloofd en dus de waarheid spreekt wordt bepaald door de mate waarin iemand jou vertrouwt.

Elke communicatie omvat een inhouds- en een betrekkingsniveau. Dit betrekkingsniveau classificeert het inhoudsniveau en gaat over de relatie en het proces tussen zender en ontvanger. Dit niveau kent diverse aspecten. Uiteraard het relationele aspect dat ons vertelt hoe de relatie is tussen zender en ontvanger. Is er sprake van ‘ik ben oké, jij bent oké’, of juist niet. Daarnaast kennen we het expressieve aspect. Hoe uit iemand zich in zijn of haar eigen mening, gevoel over de boodschap. Door het appellerende effect wordt duidelijk welk beroep de zender doet op de ontvanger.

In de communicatie speelt dus naast de letterlijke boodschap (inhoud) ook altijd de relatie tussen de personen een rol (betrekking). Als deze relatie goed is dan is er meer wederzijds begrip en dat heeft een positieve invloed op de inhoud.
De afgelopen weken werken we volop met communicatie. Inhoudelijk om deelnemers te leren hoe communicatie werkt, maar ook in de praktijk, want in de groepen wordt voortdurend gecommuniceerd. Een mooi voorbeeld hoe we de theorie koppelen aan de praktijk.

Jij wilt toch ook je communicatie verbeteren? Geef je dan snel op voor één van de PowerSessies die in november nog worden georganiseerd. Kijk in de agenda voor de data. Wij zien je graag verschijnen. Liever persoonlijk contact, laat het ons gerust weten.

Deel dit bericht!