De after-holiday-dip!

  • 22 augustus 2022

Vakantie voorbij en weer aan de slag!
Volgens onderzoek kijkt 60% van de medewerkers met weemoed terug op de vakantie en is terugkeren naar de werkvloer iets dat ze het liefst zo lang mogelijk uitstellen.  

‘Niemand heeft een vakantie zo hard nodig als diegene die er net een heeft gehad.’

Nog maar een paar maanden tot aan het einde van het jaar. En er moeten toch echt nog een aantal doelstellingen worden gerealiseerd. Hoe zorg je er nu voor dat jouw medewerkers het ontspannen gevoel van hun vakantie door vertalen naar hun werk voor de komende periode tot aan hun volgende vakantie?

Tips:

  • Zoek contact met je medewerker in deze eerste week, liefst de eerste dag. Natuurlijk om te horen hoe de vakantie was. Vraag expliciet naar foto’s en de verhalen, want dit helpt om de goede energie van de vakantie vast te houden.
  • Informeer of hij ook nog ideeën of voornemens heeft gehad ten aanzien van zijn werk. Maak, nu die energie er nog is, direct afspraken hoe hij deze voornemens gaat opvolgen en ondersteun deze intenties daar waar nodig.
  • Het vooruitzicht op een volgende vakantie levert veel effectieve energie op. Dus ga vooral in op de volgende vakantieplannen en plan het gelijk in.
  • Laat de medewerker zijn afwezigheidsassistent de eerste en tweede dag na zijn terugkomst aan staan (naaste collega’s weten uiteraard wel dat hij weer aan de slag is), zodat hij in alle rust zijn werkzaamheden weer kan opstarten en kan bijpraten met collega’s..
  • Laat de medewerker alle mailtjes die binnen zijn gekomen in de vakantie deleten. Wat zeg je…. Tsja, 80% van die mail blijkt niet meer relevant te zijn en van de overige 20% komen de meeste zaken na de vakantie vanzelf weer in de mailbox. Een overvolle mailbox na de vakantie levert de medewerker namelijk onmiddellijk weer stress op.

Als het werkritme weer is opgepakt voer dan eens een FIT-gesprek met de medewerker. Heb het niet alleen over zijn Functioneren, maar ook over zijn balans in Inzetbaarheid en de ontwikkeling van zijn professionele Talent en toekomstplannen. Deze FIT-heid is namelijk een energiebron die er voor zorgt dat het uitvoeren van het werk en het bereiken van de doelstellingen voelt als een activiteit organiseren tijdens het vakantie vieren.

Jij wilt als leidinggevende toch ook je medewerkers na hun vakantie gemotiveerd weer aan het werk laten gaan? Wij hebben prachtige ideeën als het gaat om de inzetbaarheid van je personeel te verduurzamen en meer te doen met het professionele talent van jouw medewerkers. Nieuwsgierig? Dan drinken we graag een kopje koffie of thee met je. Neem geheel vrijblijvend contact op met ons.

Deel dit bericht!