Als ik niet voor mezelf ben, wie is er dan voor mij?

  • 7 juni 2021

Opkomen voor jezelf en je grenzen aangeven. Wie wil dat nou niet? Iedereen, maar in de praktijk nog niet zo makkelijk, want voordat je het weet schiet je door in die assertiviteit en word je agressief. Of je durft niet assertief te zijn en gaat in de passief-agressieve of sub-assertieve modus. Al deze vormen zijn niet effectief, maar komen dagelijks voor.

In elk team, in elke samenwerking die wij begeleiden komt het voor. De boven-onder dynamiek vliegt uit de bocht en voordat we het weten ontstaat er een kinderlijk drama, waarbij de één in de rol van aanklager schiet, een ander in de rol van redder en weer een ander die zich daartoe verhoudt in de rol van slachtoffer. We spreken hier bewust van rollen, want je bent geen aanklager, redder of slachtoffer, maar je gedraagt je zo. En dat is het mooie, want gedrag kun je veranderen.

Wij merken dan ook vaak dat het leiden en volgen niet in de zuivere zin van het woord wordt gedanst. Het loopt dan vast omdat er niet van positie wordt gewisseld en één iemand blijft leiden en de ander blijft volgen. Dit terwijl de volger vaak ook wel wil leiden en de leider ook wel eens wil volgen. Samen dansen ze echter een dans waar je niet zo makkelijk uit stapt. Hulp wordt dan graag door ons geboden.

Jij wilt toch ook opkomen voor jezelf en je grenzen aangeven? Kies er dan nu voor om aan je assertiviteit te gaan werken. Dat kan in het trio Assertiviteit. Volg er één, twee of alle drie. Geef je nu snel op, want er is maar beperkt plek. Tot snel?!

Deel dit bericht!