Als het je niet uitdaagt, zal het je niet veranderen

  • 17 mei 2021

Gedragsverandering. Eén van de meest moeilijke opgaven, want het meeste gedrag is een ingesleten patroon als een karrespoor, waar je niet zo makkelijk uitkomt. Het gaat meestal stap voor stap waarbij je het oude gedrag vervangt door nieuw gedrag. Dit nieuwe gedrag moet je dan wel uitdagen. Waar die uitdaging dan zit dat lees je in deze blog.

De eerste factor die een rol speelt bij jouw gedragsverandering is het ervaren van een probleem. We merken het in onze trajecten. Bepaald gedrag leidt niet tot effectieve resultaten of soms nog urgenter: collega’s botsen met elkaar. Voordat je het weet ga je niet meer met plezier naar je werk, laat staan dat je ook nog eens met plezier weer naar huis gaat. Het probleem moet uitdagend genoeg zijn om te willen oplossen, anders gaat deze drijfveer snel verloren.

De tweede factor bij jouw gedragsverandering is dat je een lonkend perspectief voor je ziet. Een wens of verlangen in hoe je het graag zou willen. De meeste mensen kunnen dat haarfijn benoemen, want het is vaak het spiegelbeeld van het ervaren probleem. Dus niet meer botsen, maar constructief en plezierig samenwerken. Ook dit lonkend perspectief mag best uitdagend zijn. Als je het al kon, had je het immers al lang gedaan. Je mag er best een beetje halsreikend naar uitkijken.

De derde factor vinden wij de meest wezenlijke en wordt door ons volop ingezet in onze begeleidingstrajecten: jouw kernwaarden en alle normen en overtuigingen die je daarbij hebt geformuleerd. In ons voorbeeld zou dat respect kunnen zijn. Dat zijn langetermijndoelen waarvoor je intern gemotiveerd bent, en dat gaat nooit weg. Het staat echter wel onder druk van andere factoren die gedreven worden door straf en beloning, oftewel door pijn (angst) en fijn (vertrouwen). Voordat je het weet ga je concessies doen en is alle respect voor jezelf maar ook je collega verdwenen. Het is dus een uitdaging om je leven te blijven invullen met doelen vanuit je kernwaarden.

Wil jij eens ervaren hoe het is om vanuit jouw kernwaarden doelen te stellen en je eigen verandering of ontwikkeling vorm te geven, bijvoorbeeld door LIFE planning. Neem gerust eens contact op of volg één van onze Powersessies. Kijk in onze agenda voor de eerstvolgende.

Deel dit bericht!