Focus op verandering!

  • 11 januari 2021

Het nieuwe jaar is al weer ruim een week oud. Veel goede voornemens en ambities zijn wellicht al gesneuveld in de hectiek van alle dag. Voor je het weet zit je weer in je oude patronen en gewoontes vastgeroest. Weer een poging van een goed voornemen is mislukt. Wist je trouwens dat de eerste keer dat je een goed voornemen hebt, de kans van slagen het grootst is? Na elke mislukte poging daalt jouw motivatie en vertelt een innerlijk stemmetje dat het ook deze keer wel weer mis zal gaan.

Toch is er een sleutel tot succes, namelijk: FOCUS op verandering en op kleine, haalbare doelen en acties, doorzettingsvermogen en vooral een flinke dosis geduld.

Wellicht ben je de afgelopen dagen al in een situatie of omstandigheid terecht gekomen, waarin het voor jou niet gemakkelijker was om je nieuwe levensstijl vol te houden. Als je weet welke situaties voor jou lastig zijn en je hebt jezelf kleine, haalbare doelen gesteld, dan kun je het volgende doen: vertel mensen over deze kleine acties die passen bij jouw nieuwe levensstijl en vraag hen of zij jou in die (moeilijke) situaties willen helpen. Je kunt ook werken met reminders, stickers of briefjes die je overal ophangt, vooral op de plek waar je de last ervaart.

Bedenk ook dat jij het vaak zelf bent die zichzelf vrij praat en een excuus zoekt om de nieuwe levensstijl even niet uit te hoeven voeren. Want dat zo’n verandering niet van vandaag op morgen gerealiseerd is, weet iedereen, ook jij. Jij bent echter de enige die het verschil kan maken! Wil je echt niet werken aan de nieuwe levensstijl, dan is dit waarschijnlijk ook niet wat je écht wilt. Wil je het écht, dan ga je er voor!

Focus op de verandering en bereik resultaat!

Bij een kleine misstap pak je de draad gewoon weer op. Accepteer op een ontspannen manier dat het erbij hoort dat je af en toe terug valt in je oude patroon, en weet dat jij zelf bepaalt wat ermee gebeurt! Je kunt het erbij laten zitten of na deze kleine misstap teruggaan naar jouw nieuwe leven. Heb geduld en gun jezelf de tijd om je de nieuwe levensstijl eigen te maken. Weet ook dat het zeker 21 dagen duurt voordat een verandering begint te beklijven.

Beloon jezelf niet. Lukt het jou om de kleine stapjes, die passen bij jouw nieuwe levensstijl vol te houden, dan is dat de grootste beloning die je kunt krijgen. Je leeft het leven dat jij wílt leven.

Deel dit bericht!