De potentie van je ego!

  • 10 februari 2020

Onze wereld staat bol van de ego’s. Kleine ego’s en grote ego’s, met alle dynamieken die er tussen deze ego’s ontstaan. Wij ontmoeten ze volop tijdens onze begeleiding.

Onze ego’s kun je opdelen in de twee uitersten van het kleine en het grote ego. Beide ego’s presenteren zich op hun eigen manier en dat is voelbaar in de energie.

Kleine ego’s zijn meegaand, vermijden het conflict of de confrontatie en willen graag dat iedereen het naar zijn zin heeft. Ze doen behoedzaam, trekken zich snel terug en zijn vaak wat stiller. Het kleine ego kan zich makkelijk als slachtoffer gedragen en zelfs zielig doen. Ze betrekken de dingen en problemen vaak op zichzelf en tobben over wat de ander van hen vindt. Ze maken zichzelf hiermee klein.

Grote ego’s daarentegen laten zich graag horen met een stevig mening, blazen hoog van de toren en weten het vaak beter. Ongelijk geven ze niet gauw toe en ze staan niet of minder open voor andere meningen. Ze staan graag op hun strepen staan en gaan makkelijk het conflict aan. Ze houden van competitie en devalueren vaak de prestaties van anderen. Ze kunnen geen fouten toegeven en reageren defensief op kritiek. Ze maken zichzelf hiermee groot.

Vaak zien we bij onze deelnemers een voorkeur voor één van deze ego’s. Dat wordt dan ook onmiddellijk duidelijk in de groepsdynamiek. Het ene ego roept het andere ego op en hoe langer dit voortduurt hoe manifester deze dynamiek tussen de deelnemers en in de groep wordt.

Daar zit dan ook de wijze leerles, als die personen tenminste bereid zijn en er belang bij hebben deze dynamiek aan te pakken. Beide ego’s hebben zich namelijk anders te gedragen om in een gelijkwaardige relatie terecht te komen en zo uit de dynamiek te stappen. Een manifeste dynamiek ontkracht je alleen als beide partijen hier aan gaan werken, anders is het onbegonnen werk.

Als in deze interactie ook nog eens oud zeer wordt geraakt, en dat is vaak het geval, dan gaan de emoties aan de haal met het ego. Die gaat direct in de overtreffende trap, wordt nog kleiner en zakt in de put of nog groter en klimt in de ivoren toren. Er is dan bijna geen ontsnappen meer mogelijk aan deze manifeste dynamiek, tenzij je bereid bent om beiden te kijken naar het aandeel waarmee je het in stand houdt.

Ons ego, ons ik, is een beschermingsmechanisme en een overlevingsstrategie. Het beschermt onze ziel of ons zelf, die gaat over wie we ten diepste zijn. Je kunt je ego niet zomaar aan de kant schuiven en ego-loos verder leven. Wel kun je bewust worden van je ego en je mechanismen of strategieën. Deze veranderen of aanpassen is niet altijd makkelijk, maar niet onmogelijk. Het vraagt om een beweging van binnenuit door vooral jezelf te (waard)eren.

Wil jij ook je ego temmen. Start met de powersessie EMO power over emotiemanagement. Daar leer je jouw emoties te herkennen en te erkennen, ontdek je jouw ego-strategieën en hoe je deze kunt temmen. Wij ontmoeten je graag op 10 maart.

Deel dit bericht!